BOŽANSTVENI ŠIPAK 🌹

Dragi naši WH čajoljupci ☕️🧙‍♀️, savršeno je vrijeme da Vas podsjetimo na BOŽANSTVENI ŠIPAK.

DIVLJU RUŽU ili ŠIPAK (Rosa canina) 🌹možemo još pronaći pod imenima mogranj, nar, divlja ruža, plotna družica, šibek, šip, šipkovina i pasja ruža. Magični šipak je polulistopadna biljka koja raste kao grm ili malo drvo. Pripada rodu ruža 🌹, porodici Rosaceae.
Krase ga predivni bijeli ili ružičasti cvjetovi koji odišu skromnošću i elegantnom ljepotom. Rubovi šuma, livada, poljskih puteva, a i ponekih dvorišta čitavu jesen rumene se od čarobnog šipka.
Bobičasti plodovi su slatko kiselog okusa, a čarobni dijelovi biljke su i cvjetne latice, pupoljci i listovi. Šipak nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih za liječenje i ishranu.


Njegov plod bogat je zavidnom količinom nutrijenata. Obiluje vitaminom C, kalijem, flavonoidima, voćnim kiselinama, pektinom i brojnim drugim tvarima koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sustav i jačanje imuniteta.
Čaj od šipka izuzetno je ljekovit napitak. Bogat je voćnim kiselinama koje pomažu u liječenju bolesti mjehura i bubrega. Štiti probavu i prirodan je diuretik. Izvrstan je u prevenciji gripe i prehlade, jača imunitet, čisti krv te je prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti. Blagotvorno djeluje na mišiće, kosti i sluznicu.Štiti od bakterija i virusa te pomaže kod stresa i hormonske neravnoteže. Otklanja umor i malaksalost te poboljšava cirkulaciju.
Tradicionalno se čaj od šipka preporuča majkama koje doje jer vitamin C prelazi u mlijeko i utječe vrlo dobro na razvoj dojenčeta. Izuzetno je pogodno jer se pri kuhanju šipka ne uništava vitamin C kao kod drugih čajeva. Sto grama šipka ima jednaku vrijednost kao kilogram limuna.


Osim čaja, postoje razni zdravi i ukusni pripravci od ove dragocjene biljke- marmelade, džemovi, razni likeri i vina od šipka.Sada kada smo otkrili što sve čuva “obični”, a tako božanstveni plod divlje ruže 🌹– nadamo se da će on pronaći put do Vašeg srca.
Podijeli čaroliju! 🙏

💜

Odgovori