ČAROBNI ČIČAK

(lat. Arctium lappa)
u narodu je poznat i kao lopuh, lopušina, repušina, repje, čakalj i repinac.
Iako slovi kao korov, čičak je zbog svojih sastojaka, osobito inulina, dragocjena ljekovita biljka.
Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su – listovi, stabljika, sjeme i korijen.
On obiluje vitaminima C i E, riboflavinom, piridoksinom, niaciom, kalijem, željezom, magnezijem, cinkom, kalcijem , selenom, fosforom i inulinom. Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E, koji kao snažni prirodni antioksidansi pomažu u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja.
Čičak je dobar izvor prebiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim djelovanjem na crijevnu mikrofloru.
Inulin pomaže i u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi te smanjenju prekomjerne tjelesne težine.
Čičak također sadrži gorke tvari koje ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu i mučninu te pospješuju stvaranje probavnih sokova.

Korijen čička zahvaljujući inulinu od velike je pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Pospješuje izlučivanje mokraće te se upotrebljava za čišćenje organizma od toksina. Korijen čička ima i koleretično djelovanje (potiče pojačano stvaranje žuči), a snizuje šećer u krvi.

List čička je odličan saveznik imuniteta, pospješuje znojenje, a time i detoksikaciju organizma putem kože. Također zahvaljujući inulinu od velike je pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Izvrstan je za ublažavanje reumatskih tegoba i pročišćavanje krvi. Koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti

U kućici tete vještice 🧙‍♀️ možete pronaći:
– korijen čička https://www.witchhouse.hr/proizvod/cicak-korijen/
– list čička https://www.witchhouse.hr/proizvod/cicak-list/
– kapi (tinkturu) korijena čička https://www.witchhouse.hr/proizvod/cicak-korijen-kapi/

Čarobirajmo zajedno! 💫💜

Odgovori