lat. Pimpinella anisum
O BILJCI
Anis još možemo pronaći pod imenima aniš, anason, slatki komorač, onliz, slatki janež i slatki kumin.
Anis je jednogodišnja biljka glatke, oble, prugaste stabljike i zlatnožutih štitastih cvjetova, porijeklom iz Egipta. Miriše aromatično i vrlo ugodno. Anisov čaj je izvrsno sredstvo protiv astme i hripavca. Pomaže kod katara dišnih organa i potiče iskašljavanje, a kod bronhitisa potiče sluznicu na izlučivanje sluzi. Također jača želudac i crijeva, pospješuje izlučivanje sokova i pomaže boljoj razgradnji hrane. Često ga stavljamo u čajne mješavine s kimom i komoračem protiv nadutosti, nadimanja, vjetrova i težine u probavnom traktu. Stavljamo ga i u čajne mješavine za dojilje s kimom, komoračem i piskavicom. Korištenje te čajne mješavine potiče i povećava laktaciju te smanjuje grčeve kod beba. Zbog svog slatkastog i izraženog okusa anis rado koristimo za izradu kolača, džemova, kruha, umaka i salata.
PRIPREMA
U 2 decilitra hladne vode stavimo jednu čajnu žličicu anisa, pustimo da zakipi, poklopimo 30 minuta te procijedimo i pijemo u malim gutljajima tijekom dana.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.