lat. Withania somnifera
O BILJCI
Možemo ju još pronaći pod imenima zimska trešnja ili indijski ginseng. Raste u toplim klimatskih uvjetima, a njezino podrijetlo je sjeverno-istočni dio Indije. Ashwagandha je grm srednje veličine, koji dostiže najviše 1.70 m visine i daje mali crveni plod.
Njezino se ime prevodi kao „ta koja daje vitalnost i snagu konja“ ili “ona koja donosi san”.
Witch House Vam predstavlja Prvu Hrvatsku Ashwagandhu OPG-a Ivana Kosca sa sedmogodišnjom tradicijom proizvodnje ashwagandhe iz vlastitog sjemena.
ASHWAGANDHA ili INDIJSKI GINSENG jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka u Ayurvedi sa širokim spektrom djelovanja.
Svojim adaptogenim i anti-stresnim svojstvima ima sposobnost da unaprijedi i zaštiti mentalno i fizičko zdravlje, poveća otpornost na bolest i stres, potakne na dugovječnost i revitalizira tijelo.
Ima umirujući učinak na organizam, ali mu također daje i fizičku snagu, energiju i budnost. Idealna je za oporavak poslije bolesti i kod kroničnog umora te je odlična za ljude koji su izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima.
Ima široki spektar djelovanja:
– koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i nesanice
– stimulira rad mozga, pamćenje i koncentraciju
– normalizira rad hormona
– poznata je kao afrodizijak
– poboljšava kvalitetu i broj sjemena kod muškaraca
– stimulira rad ženskih reproduktivnih organa, smanjuje upale i
povećava plodnost
– djeluje kao tonik za srce, efikasna je kod hipertenzije
– djeluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni, respiratorni i
centralni živčani sustav
– povoljno utječe na stanje kože i jača imunitet
– usporava proces starenja organizma
– posjeduje antiupalna svojstava
Ashwagandha je adaptogena biljka koja podržava i štiti vitalnu energiju. Djeluje regenerativno, ali ne i stimulativno, te se kao takva preporuča širokom broju ljudi za stalnu konzumaciju, bez prekida, odnosno, bojazni od nusposljedica.
PRIPREMA
Ashwagandha mljeveni korijen-čaj se koristi na način da se 5-10g (1-2 jušne žlice) na dan stavi u 5 dl hladne vode, grijemo do vrenja, pustimo da tako ključa 10 minuta te maknemo s vatre, poklopimo i pustimo da odmori 15 minuta. Procijedimo i pijemo tijekom dana.