330g / Crna fino mljevena sol / Himalayan
Dolazi iz Indije gdje je zovu KALA NAMAK. Služi za soljenje i začinjanje mnogih jela, posebno u južnoazijskoj kuhinji, a nezamjenljiva je u vegetarijanskom omletu od tofua, vegetarijanskoj “salati od jaja” i grickalicama. Ima sumporasti miris na tvrdo kuhana jaja.
Crna sol se tradicionalno koristi u Aziji kao pomoć u rješavanju problema sa žgaravicom i nadutosti. Postoje zapisi u kojima se tvrdi da se u prošlosti koristila kao afrodizijak. Posebna je vrsta Indijske vulkanske kamene soli. Za razliku od obične soli one ne povećavaju sadržaj natrija u krvi i zbog toga posebno se preporučuju pacijentima sa visokim tlakom.
Osim u kuhinji, crna sol može se koristiti i u kozmetičke svrhe – kao nježan, učinkovit piling za kožu ili kao umirujuća kupka s detoksikacijskim svojstvima u večernjim satima pred spavanje.
Ayurveda smatra da crna sol:
– dobar je izvor željeza
– poboljšava probavu
– pomaže protiv nadutosti i zatvora
– sprečava žgaravicu
– poboljšava vid
– pomlađuje organizam