lat. Morus nigra
O BILJCI
Crni dud još možemo pronaći i pod imenima murva i dud bijeli.
Visoko je stablo što raste po cijeloj našoj zemlji, kao kultivirana biljka uz
rubove cesta, po parkovima i drvoredima. U prirodi raste divlje i samoniklo.
Njegovo lišće je poznato kao hrana dudovog svilca. Još je Vergilije za dud napisao
da je najpametnija biljka, jer zadnja propupa čekajući toplo vrijeme.
Crni dud list ima jako puno inulina te se preporuča kod slabije funkcije crijeva i
kod povišenog šećera.
U našoj kućici često ga mješamo s borovnica listom, grahom i vodopijom.
PRIPREMA
Za 1 litru čaja – dvije jušne žlice čaja preliti litrom kipuće vode. Pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za pola litre čaja – jednu jušnu žlicu čaja preliti s pola litre kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za 2 decilitra čaja – jednu čajnu žličicu čaja preliti s 2 decilitra kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana