Nigella sativa
Prirodno je rasprostranjena na području južne i jugoistočne Azije gdje se također često i kultivira.
Ljekovita svojstva crnog kima bila su poznata još u doba Drevnog Egipta. Drugi nazivi za crni kim su crni kumin, rimski korijander, čurekot ili čorokot. Sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, iamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta karoten i mnoge druge vrijedne sastojke. Za crni kim se često kaže da liječi sve bolesti osim smrti. Sjemenke crnog kima su ljekovite. One su prirodni antivirotik i antibiotik. Samim time pomažu u borbi protiv brojnih bakterijskih i virusnih infekcija, prehlada i drugih sezonskih bolesti. Koriste se za pripremu jela od povrća, dekoriranje i aromatiziranje salata, kao i za dekoraciju kruha, kiflica i jela od riže. Zbog visokog sadržaja esencijalnih omega-kiselina sjemenke crnog kima smanjuju nivo lošeg kolesterola i pomažu u kontroliranju visokog krvnog pritiska. Ukoliko uvrstite sjemenke crnog kima u prehranu, učinit ćete značajan korak ka zdravlju, a uz to uživati u jedinstvenoj aromi i mirisu jela.