lat.Hibiscus sabdariffa
O BILJCI
Hibiskus još možemo pronaći pod imenima kineska ruža i afrička malva.
Čaj od hibiskusa tijekom povijesti poznavali su mnogi narodi, a i poznato je da je bio omiljeno piće faraona iz drevne doline Nila. Potječe iz porodice sljezova – Malvaceae, iz tropskih područja centralne Afrike, Južne Azije i Srednje Amerike. Postoji više od 130 različitih vrsta i mogu biti divlje ili kultivirane, jednogodišnje ili višegodišnje biljke od svijetlo žutih do tamno crvenih cvjetova. Njegovi elegantni cvjetovi spadaju među najljepše i najegzotičnije na svijetu. Čaj posjeduje prepoznatljivu crvenu boju, kiselkasti okus i veliku količinu vitamina C. Bogat je flavonoidima, potiče oporavak organizma i budnost. Pomaže radu srca i snižava krvni tlak, poboljšava raspoloženje, ubrzava metabolizam i jača imunitet. Također je prirodan diuretik i olakšava menstrualne grčeve.
PRIPREMA
Za 1 litru čaja – dvije jušne žlice čaja preliti litrom kipuće vode, pustiti da čarolija djeluje 30
minuta, procijediti te popiti.
Za pola litre čaja – jednu jušnu žlicu čaja preliti s pola litre kipuće vode, pustiti da čarolija djeluje 30
minuta, procijediti te popiti.
Za 2 decilitra čaja – jednu čajnu žličicu čaja preliti s 2 decilitra kipuće vode, pustiti da čarolija djeluje 30
minuta, procijediti te popiti.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.