500g/ Sol himalajska sitna jodirana / Encian
Ružičasta himalajska sol je kamena sol visoke kvalitete s područja Salt Range u Pakistanu, u blizini Himalaja. Na tom mjetu rudnici soli postoje više od 2000 godina, a stanovnici himalajske regije od pamtivijeka koriste ovu ružičastu kamenu sol. Geolozi procjenjuju da je sol nastala prije 200 do 300 milijuna godina iz pramora koja su isparila.
Čistoća Himalajske ružičaste soli ne ovisi o današnjem onečišćenju mora. To je potpuno prirodna sol i ne sadrži aditive.
Stupanj čistoće je takav da se prema Codex Alimentariusu može potpuno nerafinirana koristiti kao kuhinjska sol.
Ružičasta himalajska sol je prirodan proizvod, stoga boja može varirati od serije do serije.
Sol je blagog okusa i potrebno ju je koristiti u malim količinama. Dobivena sol se dodatno prosijava kako bi se spriječio nastanak grudica. Idealna je kao začin za meso, ribu i povrće.
Himalajska sol je prirodna kamena sol koja se smatra najčišćom vrstom soli na svijetu.
Za razliku od morske soli koja ima sve više nečistoća zbog zagađenja mora, himalajsku sol krasi visoka čistoća jer je podrijetlom od pramora. Ona je više od 250 milijuna godina bila pod zemljom, pod utjecajem tektonskih procesa i zaštićena od raznih onečišćenja.
Encian himalajska sol potječe iz područja Salt Range u Pakistanu (blizina Himalaja). Kod pripreme za tržište ne dodaju joj se nikakvi aditivi, a protiv stvaranja grudica dodatno se prosijava te se ne primjenjuju nikakvi štetni postupci kao kod mnogih rafiniranih oblika soli, pri čemu se nerijetko gube vrijedni mikroelementi.
Većini vrsta soli glavni sastojci su natrij i klor.
Za razliku od morske, pa i drugih vrsta soli, himalajsku sol krasi čak ukupno 84 vrste minerala, koji su važni za normalno funkcioniranje ljudskoga organizma.
To se osobito odnosi na razne mikroelemente koje većinom namirnica rijetko unosimo u organizam. Također, za razliku od drugih vrsta soli himalajska sol sadrži više kalija, kalcija, magnezija i željeza, a manje natrija.
Bogati mineralni sastav važan je za funkcioniranje svih tjelesnih sustava (osobito živčani te mišićno koštani, ali i cjelokupni metabolizam), pa tako može ublažiti mnoštvo tegoba.
Ubrzava čišćenje organizma i izbacivanje štetnih tvari te umanjuje kiselost organizma.
Za razliku od morske soli koja potiče dehidraciju organizma, himalajska sol nema takvo djelovanje, već unesena zajedno s tekućinom brže hidratizira organizam. Tako kod većih tjelesnih napora i gubitka tekućine (osobito kod sportaša) himalajska sol otopljena u vodi veoma brzo nadomješta izgubljene elektrolite. Nema toliko negativan utjecaj na povišeni krvni tlak, jer sadrži manje natrija od drugih vrsta soli.
Osim za jelo, korisna je za:
– inhalacije kod tegoba s dišnim organima: osobito kod astme, bronhitisa i poteškoća sa sinusima,
– piling kože i
– tretmane vlasišta kose (sitna sol)
– tretman cijelog tijela: u obliku kupki za noge, ali i za cijelo tijelo (krupna sol).
– himalajska lampa: otpušta negativne ione koji čiste zrak i stvara ugodan ugođaj u prostoru.
Minerali se upijaju preko kože i veoma brzo ulaze u organizam.
Sastojci: Himalajska sol, kalij jodat
Uvjeti čuvanja: Na suhom i tamnom mjestu.