lat. Salvia officinalis
O BILJCI
Kadulju nalazimo još pod imenima ljekovita kadulja, prava kadulja, žalfija i kuš. Ova kraljica se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti, stoga ima status svete biljke. Ta ljekovita biljka je visoka 20-60 centimetara, grane su joj u donjem dijelu odrvenjele, listovi zelenkastosivi gustih dlaka, a cvjetovi svijetloljubičasti. Ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje. Liječi upalu usne šupljine i ždrijela, djeluje umirujuće, smanjuje znojenje i ugodno djeluje na rad želuca i crijeva. Također povoljno djeluje na ženske tegobe i poboljšava tonus rodnice, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze. Kadulja se također koristi i kao aromatični kuhinjski začin. Izvrsno ide s mesnim pečenkama i umacima te ribljim specijalitetima. Odlično nadopunjuje okus vlasca i češnjaka u različitim sirevima i sirnim namazima. Odlična je kao začin jer potiče rad probavnog sustava.
PRIPREMA
U 2 decilitra kipuće vode stavimo jednu žličicu kadulje, kuhamo na laganoj vatri 3 minute, dobro promiješamo i odmah procijedimo.
Najbolje ju je piti mlaku prije spavanja (jedna šalica dnevno).
Za grgljanje i ispiranje usne šupljine –
U pola litre hladne vode stavimo jednu žličicu soli i jednu jušnu žlicu kadulje, kuhamo 7-8 minuta na laganoj vatri, poklopimo 30 minuta i procijedimo te koristimo za grgljanje.