lat. Carum carvi
O BILJCI
Kim još možemo pronaći pod nazivima kimelj, kumin, kuminjak, krop i poljski kim.
Kim je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenom stabljikom. Cvjetovi su bijele boje skupljeni u štitac. Plod je dugoljasti i rebrast.
Raste kao samonikla biljka na livadama, a uzgaja se u vrtovima i na oranicama. Miris sjemena jako je aromatičan. Okus je aromatičan, ugodan i grije. Kim je diuretik, otklanja vjetrove, smiruje grčeve, ojačava želudac te pomaže kod tegoba s kožom i dišnim putovima. Također čisti sluznice i pomaže kod degenerativnih promjena kosti, mišića i zglobova. Prijeko je potreban poslije porođaja jer pospješuje mliječnost. Kim je vrlo zdravi začin i ne smijemo ga zaboravljati. Stavljamo ga u kruh, peciva, kupus, pečeni krumpir ili salatu. On je jedan od najstarijih začina na svijetu, a njegov se poseban okus slaže s gotovo svim jelima.
PRIPREMA
U 2 decilitra hladne vode stavimo jednu čajnu žličicu kima, pustimo da zakipi, poklopimo 30 minuta te procijedimo i pijemo u malim gutljajima tijekom dana.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.