Naziva se još i žuto zlato. Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju.
Ova biljka iz porodice đumbira je prirodni antibiotik. Izuzetno ljekovita začinska biljka, u upotrebi preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Kurkuma pomaže za:jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje rada metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, protiv gljivica i bakterija, protiv crijevnih parazita.
Dobiva se od korijena biljke Curcuma logna koji ima tamnosmeđu koru i tamno narančasto meso. Kako je iz obitelji đumbira, svježa kurkuma je aromatična ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Uz ugodnu aromu jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo.
U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća te jelima od ribe, janjetine i peradi neizostavan je začin.