O BILJCI
Majčinu dušicu možemo još pronaći pod nazivima vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, pepriš, timijan i bakina dušica. Raste na kamenjaru, po stijenama, pokraj putova. Voli suha osunčana mjesta, uz živice, pašnjake… Ona je biljka s jakim antiseptičkim, antibakterijskim
i antifungalnim svojstvima. Veliki je prijatelj svakoj ženi koja pati od ženskih tegoba. Smanjuje menstrualne grčeve i bolove te regulira menstrualni ciklus.
Koristimo ju samu ili u kombinaciji s drugim biljkama. Ona čisti dišne putove, smiruje kašalj, hripavac te služi za smirenje i uspavljuje. Suzbija nadutost
te ublažava grčeve i bolove u crijevima. Potiče apetit i poboljšava probavu. Ova ljepotica je i začin gorko ljutkastog okusa. Slaže se i s drugim začinima kao što su celer, peršin, lovor, češnjak i mažuran. Ona je čarobni aromatični dodatak koji prije svega daje ljekovitost, a potom i nezaboravan
miris i okus.
PRIPREMA
Za 1 litru čaja – dvije jušne žlice čaja preliti litrom kipuće vode. Pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za pola litre čaja – jednu jušnu žlicu čaja preliti s pola litre kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za 2 decilitra čaja – jednu čajnu žličicu čaja preliti s 2 decilitra kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.