Origanum majorana
U medicini mažuranom si pomažemo protiv grčeva, pomaže izlučivanje kod upala grla, te opčenito umiruje živce. Čaj od mažurana pomaže kod prehlada i bronhitisa. U kozmetičkoj industriji se majoranom se koristimo u preparatima za njegu nečiste i masne kože.
Mažuran pozitivno djeluje na probavni sustav (stomak, karminativ) pa se koristi u liječenju tegoba želuca, crijeva i žuči, ali i kao diuretik i diaforetik. Pripravci mažurana su poželjni i kod pomanjkanja apetita, grčeva i proljeva.
Preporučeno ga je koristiti kod prehlade, grčevita kašlja i astme, te za liječenje migrena i glavobolje. Pripravci mažurana ublažuju bolove kod upala živaca, grčeva i menstrualnih tegoba.
Mažuran ima slatkast, lagan, cvjetni i topao okus. U stara je vremena mažuran bio poznat kao začinska biljka ljubavi. Danas svoju cvjetnu, smolastu, citrusnu aromu unosi u širok raspon jela.
Ljudi mažuran često zabunom zamijene za origano, iako se okusi tih dviju začinskih biljaka znatno razlikuju. Mažuran ima mnogo suptilniji okus od origana.
Mažurana samog koristimo u juhama i varivima, umaci, jelima od peradi, krumpira, paštetama.
Fino doziran majoran koristimo u jelima od ribe.
Slaže se sa već pomenutim timijanon, klekovim bobicama, bosiljkom i ružmarinom.
Mažuran se koristi svijež, onda je aromatičniji, jelima se dodaje list na kraju kuhanja, jer dužim kuhanjem gubi aromu.
Majoran možemo koristiti i sušen, tada koristimo cijelu biljku, sa stabljikom i cvijetom. Sušenog dodajemo na početku kuhanja.