Kora naranče sadrži eterično ulje i gorke tvari.
Potiče izlučivanje sline i želučanog soka te potiče apetit i probavu.
Koru naranče stavljamo u razne čajne mješavine za poboljšanje okusa i finu aromu.
Naročito je fina u zimskim i božićnim mješavinama.
Također ju možemo upotrebljavati kod pripreme kolača i raznih slastica.
Bogata je vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom), vitaminom A, kalijem, kalcijem i vlaknima.
LJEKOVITA SVOJSTVA:
– štiti od raka želuca i debelog crijeva
– pomaže kod gripe, groznice, slabog organizma i angine
– snižava visoku temperaturu
– pomaže kod anemije
– smanjuje probavne smetnje
– potiće probavu
– pomaže u borbi protiv crijevnih nametnika
– preporuča se kod bolesti bubrega
– pomaže kod upale mokraćnog mjehura
– stimulira živčani sustav
PRIPREMA:
U 2 dl kipuće vode dodati 2 čajne žlice kore naranče, pustiti da odstoji 15 min, povremeno promiješati i zatim procijediti.