lat. Petroselinum crispum, radix
O BILJCI
Peršin još možemo pronaći pod imenima: ač, petrusin, petrusimul, zelen i petrusim.
Dvogodišnja je biljka s bijelim, tankim i repastim korijenom podrijetlom iz mediteranskih zemalja.
Raste kao samonikla biljka, ali i kao začinska biljka uzgaja se u vrtovima. Stari Grci su ga smatrali svetom biljkom.
Ima puno kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam.
Snažan je diuretik te pospješuje mokrenje. Djeluje jako dobro na čišćenje limfe i bubrega te izbacuje višak vode iz organizma.
Stavljamo ga u urološke i diuretičke čajne mješavine te u čajne mješavine za mršavljenje.
PRIPREMA
U 1 litru hladne vode stavimo dvije jušne ravne žlice, pustimo da zakipi, poklopimo 30 minuta te procijedimo i pijemo u malim gutljajima tijekom dana i prije svakog obroka.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.