lat. Petroselinum hortense
O BILJCI
Peršin možemo još pronaći pod imenima peršun, petrusin, petrusimul, ač i zelen. Dugogodišnja je biljka s bijelim, tankim i repastim korijenom podrijetlom iz mediteranskih zemalja. Raste kao samonikla biljka, ali kao začinska biljka uzgaja se u vrtovima. Stari Grci su ga smatrali svetom biljkom. Ima puno kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, bakra, vitamina C i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Izraziti je diuretik i pospješuje mokrenje. Djeluje jako dobro na čišćenje limfe i bubrega te izbacuje višak vode iz organizma. Stavljamo ga u urološke i diuretičke čajne mješavine te u čajne mješavine za mršavljenje. Također list peršina izvrstan je, poznat i popularan začin. Koristimo ga u gotovo svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.