lat. Trigonella foenum graecum
O BILJCI
Piskavicu još možemo pronaći pod imenima grohotuša, grčko sjeme, kozji rog, roženjača i triplat. Ona potječe iz Indije. U zemljama Sredozemlja uzgaja se kao ljekovita i krmna biljka. u prirodi se nalazi u poludivljem stanju. Jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Njezino sjeme je bogat izvor minerala, proteina, vitamina i fitonutrijenata. Kažemo da je jedino žensko sjeme zato što ima fitoestrogena u sebi. Ona aktivira uspavanu gušteraču i jetru, olakšava razgradnju hrane posebice škroba i šećera te uravnotežuje rad probavnih organa. Stimulira metabolizam bubrega i zagrijava tijelo. Ona liječi smiruje sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta te snižava kolesterol u krvi. Možemo ju koristiti kao čaj ili ju možemo samljeti i uzimati vrlo malu žličicu dnevno prije obroka, a također ju možemo i pomiješati i sa sjemenkama lana i sezama te samljeti i uzimati žličicu dnevno. Ova kombinacija izvrsna je kod slabljenja koštane mase i za klimakterične tegobe.
PRIPREMA
U 2 decilitra hladne vode stavimo jednu čajnu žličicu piskavice, pustimo da zakipi, poklopimo 30 minuta te procijedimo i pijemo u malim gutljajima tijekom dana.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.