lat. Silybum marianum
O BILJCI
Sikavica se često poistovjećuje s čičkom s kojim je vrlo slična, no to nisu iste biljke.
Može narasti do 2 metra u visinu te je jako bodljikava. Njezina upotreba je dulja od 2000 godina.
Jedna je od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre te se uglavnom i koristi za čišćenje i regeneraciju jetre.
Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin te je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast.
Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova te ima moć izbacivanja kemikalija, alkohola, teških metala i radijacije
iz organizma. Sikavica jača organizam, regulira probavu i pomaže kod zatvora. Jako je korisna i za krvožilni sustav. Plod sikavice može se koristiti sam ili u kombinaciji s listom sikavice, korijenom čička i maslačka te artičokom. Osim kao čaj, plod sikavice se može i koristiti u jelu tako da se samelje te se jedna čajna žličica dnevno stavlja u jogurt, čaj ili smoothie.
PRIPREMA
U 2 decilitra hladne vode stavimo jednu čajnu žličicu sikavice, pustimo da zakipi, poklopimo 30 minuta te procijedimo i pijemo u malim gutljajima tijekom dana.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.