lat. Glycyrrhiza glabra
O BILJCI
Možemo ga još pronaći pod imenima: slatki korijen, gospino zelje, šećerni korijen, glicirica, slatki bagrem i slatko drvo.
Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Posjeduje mnogobrojne ljekovite supstance kao što su flavonoidi i fitoestrogeni. Aktivna tvar u sladiću je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. Diljem svijeta je poznat po svojem iznimno slatkom korijenu. Korijen sladića pospješuje izlučivanje, onemogućuje upale i smiruje grčeve. Koristi se u liječenju kašlja, kod gastritisa i čira na želucu. Sladić je česti sastojak čajeva protiv kašlja i nagomilavanja sluzi, a i čajeva za želudac.
PRIPREMA
Za jednu litru čaja – dvije jušne žlice čaja stavimo u litru hladne vode, ostavimo da zakipi, pustimo da čarolija djeluje 30 minuta, procijedimo i popijemo.
Za pola litre čaja – jednu jušnu žlicu čaja stavimo u pola litre hladne vode, ostavimo da zakipi, pustimo da čarolija djeluje 30 minuta, procijedimo i popijemo.
Za 2 decilitra čaja – jednu čajnu žličicu čaja stavimo u 2 decilitra hladne vode, ostavimo da zakipi, pustimo da čarolija djeluje 30 minuta, procijedimo i popijemo.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.
Korijen sladića se također može žvakati pa progutati .