Lan je jedna od najstarijih i najzanimljivijih biljaka, čije je podrijetlo iz Mezopotamije. Lanene sjemenke se uzgajaju preko 5 000 godina u umjerenim i tropskim područjima, gdje se upotrebljavaju u različite svrhe.
Iznimno su bogatog sastava i ubrajaju se među najhranjivije sjemenke. Lan je svijetlo smeđe ili zlatne (žute) boje te uljastog i blago orašastog okusa bez mirisa.
Lanene sjemenke se smatraju iznimno ljekovitima iz više razloga. Sadrže omega 3 masne kiseline, vlakna, proteine i brojne druge nutritivne vrijednosti, čime pomažu jačanju imuniteta. Omega-3 masne kiseline imaju višestruko djelovanje na zdravlje našeg organizma. Sudjeluju u procesu ublažavanja upala i boli povezanih s reumatizmom, artritisom, osteoporozom i migrenom. Posredno mogu smanjiti formiranje ugrušaka čime se reducira rizik od pojave srčanog ili moždanog udara. Lan također može pomoći u mršavljenju, snižavanju kolesterola i koncentracije šećera u krvi. U pučkoj medicini lan se koristio za plućne bolesti, dišni i probavni sustav te otekline, čireve i opekline. Jedna od najvećih prednosti lana je njegovo djelovanje na probavu. On može pomoći u zaštiti probavnog trakta te smanjiti upalu probavnog trakta. Sjemenke sadrže dijetalna vlakna i mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovite stolice. Vlakna koja se nalaze u lanenim sjemenkama se u ljudskom tijelu ne mogu razgraditi pa potiču rad crijevnih mišića te reguliraju probavu. Lan je odlična alternativa za osobe koje izbjegavaju gluten u žitaricama, jer ne sadrže gluten. U određenoj mjeri mogu poslužiti i kao zamjenski izvor omega 3 kiselina za osobe koje ne konzumiraju ribu i plodove mora.
PRIMJENA
Jednu do dvije žličice sjemenki netom prije korištenja sameljite u mlincu za kavu i pospite po žitaricama ili mueslima, umiješajte u jogurt, juhu ili varivo…
ČUVANJE
Sjemenke čuvajte na hladnom i suhom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i topline.