lat. Vitis vinifera
O BILJCI
Možemo ju još pronaći pod imenima: čokot, loza, trs ili vinski trs.
Jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka. Penjačica koja doseže visinu od 5 do 15 metara.
Njezin plod, grožđe, tradicionalno simbolizira bogatstvo, prosperitet, plodnost, blagostanje i promjene.
Ljekoviti dio biljke su cvjetovi, listovi, vitice i grožđe. List sadrži vitamine C, A, E, K, te B6. Također sadrži nisacin, željezo, vlakna, riboflavin, folate, kalcij, magnezij, bakar i mangan. Jako dobro služi kao protuupalno sredstvo i za bolju cirkulaciju.
Vinova loza jača stjenke vena i kapilara te smanjuje pucanje kapilara. U našoj vještoj kućici mješamo ju s drugim biljkama u mješavine za cirkulaciju, koncentraciju i hemeroide.
PRIPREMA
Za 1 litru čaja – dvije jušne žlice čaja preliti litrom kipuće vode. Pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za pola litre čaja – jednu jušnu žlicu čaja preliti s pola litre kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Za 2 decilitra čaja – jednu čajnu žličicu čaja preliti s 2 decilitra kipuće vode, pustiti poklopljeno 30
minuta, procijediti te popiti.
Nakon 6 mjeseci konzumiranja čaja potrebno je napraviti pauzu od najmanje 6 tjedana.